Helppo kikherne-curry

Posted on Posted in Arkiruoka

Olen huomannut, että kaikki reseptini syntyvät yleensä vahingossa. Tiedättekö,  satunnaisten ainesten yhdistelemisestä “tää vois ehkä toimia” -tyyliin. Minulla on kuitenkin usein jokin visio tai idea siitä mitä kokkaan, mutta tarkkoja reseptejä en ole koskaan harrastanut. Usein saatan kyllä hakea inspiraatiota esimerkiksi Pinterestistä tai Instagramista, mutta en koskaan jaksa vaivautua lukemaan itse reseptiä. Pelkkä kuva annoksesta riittää. Sen sijaan päättelen mitä resepti voisi sisältää, tai silmäilen reseptin nopeasti läpi ja mietin, miten soveltaisin reseptiä mahdollisimman helposti. Sillä let’s be honest – paras arkiruoka on helppoa ja nopeaa. Oi kuinka ihanaa olisi haudutella pitkään jotakin ihanaa, mutta kun ei. Koulun ja töiden ohella ei paljon mitään haudutella, joten mitä yksinkertaisempi ja sovellettavampi resepti, sitä parempi. Laadusta en silti tingi. Oli kuinka nälkä tahansa tai en millään jaksaisi kokata, teen silti kunnon ruokaa.

Tällä viikolla tein juuri tällaisen vahinko-reseptin, joka onnistui ilokseni täysin. Tuli idea jonkinlaisesta currysta, johon voisi hyödyntää helposti jääkaapissa lojuvat jämäkasvikset. Lisäksi teki mieli jotakin mausteista ja lämmintä, sillä ulkona oli jäätävä myrskytuuli joka upposi luihin ja ytimiin. Kaipasin vähän chiliä, inkivääriä, kookosmaitoa… Ajatus kikherne-currysta syntyi. Ehdoton kylmien päivien pelastus!

helppo-kikherne-curry

helppo-kikherne-curry

Tämä resepti on siitä helppo, että sitä voi soveltaa loistavasti sen perusteella, mitä aineksia kotoa löytyy. Meillä oli paprikaa, punasipulia, chiliä, valkosipulia, puolikas lime, inkivääriä ja mausteita, joten kaupasta ei tarvinnut ostaa kuin kikherneitä ja kookosmaitoa. Älyttömän hyvä tapa hyödyntää jääkaapin jämät! Tähän menee oikeasti melkein mikä tahansa kasvis, joten tässä saa olla luova. Jos mieli tekee lisäproteiinia, voi kastikkeeseen sekoittaa tekovaiheessa vaikka soijapaloja, nyhtökauraa tai linssejä. Tommilla oli vielä kanaa jääkaapissa edellisestä ruoasta, joten ostin itselleni curryn kylkeen pussin Quorn-paloja.

Ja koska käytössäni ei ollut reseptiä, roiskin mausteitakin sekaan vähän miten sattuu. Kaapista löytyi vakkarimausteita eli currya, chipotle-chiliä sekä juustokuminaa, joten niillä mentiin tällä kertaa. Alun perin tarkoituksenani oli laittaa myös hieman red curry -tahnaa, mutta purkin jämät olivatkin ikävästi paksun homekerroksen peitossa. Eipä sitä sitten, mutta reseptistä tuli silti todella herkullista! Käytin isoa wokkipannua, mutta iso paistinpannu tai kattila käy myös hyvin.

helppo-kikherne-curry

 

Helppo kikherne-curry

5 keskikokoista tomaattia

1 paprika

1 tölkki kikherneitä

1 tölkki kookosmaitoa

1 punainen chili

1 punasipuli

3 valkosipulinkynttä

raastettua inkivääriä maun mukaan

1 tl currya

1 tl chipotle-chiliä

1/2 tl juustokuminaa

 

  1. Paloittele kasvikset, sipulit ja chili. Kuumenna pannulla hieman öljyä ja lisää sinne ensin pelkät tomaatit. Odota, että ne muhentuvat pehmeäksi ja sekoittuvat. Voit auttaa prosessia rikkomalla niitä lastalla tai kauhalla.
  2. Lisää joukkoon chili, sipulit, inkivääri ja paprika. Odota, että sipulit ja paprika pehmenevät hieman. Lisää sitten joukkoon huuhdellut kikherneet sekä kookosmaito.
  3. Lisää joukkoon mausteita maun mukaan ja anna porista miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Keitä samalla riisi, kun kastike muhii.
  4. Purista joukkoon puolikas lime ja maista. Lisää tarvittaessa mausteita.
  5. Nauti!

 

Tätä vedettiin kotona ja töissä eväänä kolme päivää, ja ai että miten hyvää! Pitää muistaa tämä resepti seuraavalla kerralla, kun pää lyö tyhjää ennen kauppareissua. Pitäisi ehkä kirjoittaa näitä reseptejä myös ylös, mutta eikös tämä blogi ole vähän niin kuin reseptipäiväkirja… Nerokasta. Ihania curry-hetkiä! Pysykää lämpiminä siellä ulkona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *