3 X PUURO

Posted on Posted in Aamiainen

 

Tänään haluaisin puhua teille vähän puurosta.

Kaurapuuro on kuulunut aamiaisrutiineihini niin kauan kuin muistan. Se on terveellistä, ravitsevaa, hellii vatsaa ja pitää kylläisenä pitkään. Haluan täten ylistää tätä jumalten ruokaa ja ikuista herkkuani, joten tässä tulee nyt postaus ihan vain puurolle. Mitä minä yleensä laitan puuroon? Entä puuron päälle? Miksi puuro? No minäpä kerron.

Puuro on tylsää

Puuro tylsää? Ite oot tylsä. Voisi luulla, että olisin jo totaalisen kyllästynyt ikuiseen puuron mussuttamiseen – mutta ei! En ole. Joskus saattaa tehdä mieli enemmän smoothieta, mutta lopulta palaan aina puuroon. Tiedättekö miksi? Puuroa voi tuunata niin monella eri tavalla, että siihen on vaikea kyllästyä. Jokaisesta annoksesta tulee aina omanlaisensa makuelämys ja visuaalinen taideteos.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että mitä enemmän lisukkeita puuron päälle kasaa, sitä parempi siitä tulee. Se nyt vaan on niin. Tosin joskus ei tarvitse muuta kuin maapähkinävoita ja banaania, ja ollaan jo aika lähellä täydellisyyttä. Ne ovat aika lyömätön kombo. Usein kuitenkin kasaan niin paljon kamaa päälle, ettei itse puuroa edes näy kaikkien niiden lisukkeiden alta. Pienenä nautin puuron aina pelkän voisilmän kanssa, tai ukin omenahillolla. Ajat ovat vähän muuttuneet, sillä nyt asenne on mielummin överit kuin vajarit. (Ja överit tapahtuu usein nimenomaan sen maapähkinävoin kanssa.) Mielikuvitusta kehiin! Estetiikka on puoli ruokaa.

No mitä sinne puuroon sit pitää laittaa?

Melkein ihan mitä tahansa: marjoja, pähkinöitä, hedelmiä, jogurttia, maapähkinävoita, siemeniä, kookoslastuja, suklaata… Jopa avocadoa on tullut laitettua. Kaikki menee! Eniten pidän suolaisen ja makean yhdistelmästä. Makeutta haen marjoista ja banaanista, ja suolaisuutta esimerkiksi paahdetuista pähkinöistä tai soija/härkäpavuista. Erilaiset lisukkeet tuovat myös erilaista rakennetta ja suutuntumaa, joka on kiva lisä. Banaani on kyllä se ikuinen vakkarini, se toimii aina.

Mutta kun puuro on ällöä.

Jos pidät puuroa ällönä, limaisena, mauttomana litkuna, niin onneksi olkoon: olet valmistanut puurosi päin persettä. Tai syönyt jonkun muun päin persettä tekemää puuroa. Anna puurolle uusi mahdollisuus. Kokeile valmistaa se eri tavalla: vaihda nesteen määrää, haudutusaikaa tai niitä lisukkeita. Kokeile tuorepuuroa, pikakaurahiutaleita, eri merkin hiutaleita, mitä tahansa. Puuroa on monta tapaa valmistaa ja nauttia.

Miten valmistan puuroni?

Olen valmistanut puuroni aina mikrossa, kuten olen äidiltäni oppinut. Jossain vaiheessa innostuin enemmän tuorepuurosta, eli en kypsentänyt hiutaleita laisinkaan, vaan sekoitin kauramaidon hiutaleiden joukkoon ja annoin pehmetä muutaman minuutin ennen syömistä. Talvella on tehnyt mieli enemmän lämmintä puuroa, joten käytän hiutaleita hetken mikrossa. Haluan puuron olevan vähän kokkaremaista, ja siinä saa olla purutuntumaa. Siksi laitan vain vähän nestettä ja mikrotan hiutaleita minuutin tai pari. Parhaat hiutaleet ovat mielestäni Fazerin Alku Sadonkorjuu-puurohiutaleet, jossa on ihanasti siemeniä joukossa. Ne tuovat kivaa rakennetta. Nesteeksi puuroon sopii mikä tahansa kasvimaito, erityisesti Kaslinkin kauramaito on ihanan paksua koostumukseltaan.

En oikeastaan ikinä mittaa puuroaineksia, heitän vain kulhoon kaiken ja sekoitan. Resepti menee ehkä suunnilleen näin:

 

Jeminan kaurapuuro-ohje:

1,5 dl isoja kaurahiutaleita

1,5-2 dl kasvimaitoa

1 rkl pellavansiemenrouhetta

1/2 tl kardemummaa

1/2 tl kanelia

 

  1. Kaada kaurahiutaleet haluamasi kokoiseen kulhoon.
  2. Lisää pellevansiemenrouhe, kardemumma sekä kaneli ja sekoita hiutaleiden joukkoon.
  3. Lisää kasvimaitoa sen verran, että maito juuri ja juuri kastelee kaikki hiutaleet, mutta hiutaleet eivät ui nesteessä.
  4. Heitä mikroon 1-2 minuutiksi ja sekoita lusikalla. Koostumuksen kuuluu olla hieman jämäkkää ja paksua.

 

Puuro on siis valmis! Sitten päästään parhaaseen osuuteen, eli lisukkeiden ihmeelliseen maailmaan. Kerää inspiraatiota vaikka näistä kolmesta eri puurosta:

 

Banaania

Maapähkinävoita

Seesaminsiemeniä

Chiansiemeniä

Vadelmia

Murskattua hapankorppua

Yosan Metsämarja-kauravälipalaa

Paahdettuja soijapapuja

Alpron Go On -proteiinirahkaa

Kurpitsansiemeniä

Chiansiemeniä

Seesaminsiemeniä

Vadelmia

Banaania

Pähkinöitä

Paahdettuja härkäpapuja

Mustikoita

Joskus tuntuu, että samat lisukkeet pyörivät kuukaudesta toiseen, sitten saatan yllättäen innostua jostain uudesta. Vinkkejä otetaan siis myös vastaan! Onko siellä muita puurofaneja? (Montakohan kertaa tässä postauksessa toistuu sana “puuro.” En uskalla edes laskea.)

Ihanaa viikonloppua!

 

2 thoughts on “3 X PUURO

  1. Tää on kyllä huippu blogi! Toivoisin lisää smoothieohjeita, niitä on aina kiva kokeilla!
    Sun Instafeed on ihanan värikäs, muokkaatko vsco:lla vai jollain muulla ohjelmalla instakuvat? 🙂

    1. Ihana kuulla! Smoothieita on ehdottomasti tulossa, kiva että toivoit. Instaan muokkaan kännykällä otetut kuvat aina vscolla, jos kameralla kuvaan niin sitten lightroomilla muokkailen. Mutta vsco on kyllä paras!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *